"Днес за врачани е двоен празник, защото отбелязваме 140 години от освобождението на града ни и същевременно почитаме един бележит наш съгражданин - Димитър Бошняков, заяви при откриването на паметната плоча Калин Каменов. Личност, получила голямо признание за своята дейност в полза на Враца. Животът и делото на Бошняков трябва да е светъл пример за нас. Нещо повече - спомняйки си за него, ние трябва да сме мотивирани да работим в името на развитието на нашия роден град. За мен е голяма чест, че в днешния ден откриваме паметна плоча, в двора на Храм "Св. Възнесение“. Надявам се паметта на Димитър Бошняков да бъде пазена от всички нас, а неговия пример да има все повече последователи. Честит празник!“, каза в заключение кметът на Враца.

Наследничката на бележития врачанин Ана Бошнакова разказа за живота и дейността му. Паметната плоча бе осветена от Врачанския митрополит Григорий в съслужие със свещенци.

На събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметът Петя Долапчиева, директорът на Регионалния исторически музей Георги Ганецовски, представители на Държавен архив - Враца, граждани.