Той припомни по-важните периоди от живота на Владимир Ганецовски, който е роден в с. Борован, но след като завършва Художествената академия през 1962 г. в класа на проф. Георги Богданов, остава да живее и работи във Враца.

В ателието му по онова време за шест години се установява и народния художник проф. Найден Петков, благодарение на когото Ганецовски е изградил и своя собствен оригинален стил, разказа кураторът.

„Творбите му са изчистени от строга академичност и създават усещане за свежест. Ганецовски минава през абстрактната живопис, рисува импресии, алегории, фрески, стъклописи. Автор е на десетки художествено декоративни монументални пана, които красят интериорните пространства и фасадите на жилищни блокове и обществени сгради в София, Враца, Монтана, Ботевград, Козлодуй и др. Специфична за Ганецовски е акрилната техника, изпълнена с ярки и пастелни тонове“, разказа Божков.

По думите му творби на врачанския художник има в обществени институции във Враца и в страната, както и в частни колекции у нас, и по целия свят. През 2009 г. Владимир Ганецовски е удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Враца“.