„За мен е изключително удоволствие, че имам честа днес да ви приветствам за девети път. Считам всички вас за приятели и благодаря, че се връщате тук и ни потапяте в историята на нашите предци“, каза при откриването зам.-кметът на Община Мездра Нели Минава.

На празника присъства и един от главните инициатори и спомоществователи за неговото осъществяване Жасмин Първанов, председател на варненското „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“.

Във фестивала участват сдружения за исторически възстановки и индивидуални реконструктори от цялата страна. Те пресъздадат ранните обитатели на Източната римска империя (Византия) - бит, традиции, занаяти и военно дело, ковачество, дървообработка, свещолеене, кожарство, керамика, накити и бижута; поселения и ритуали; военното дело, бита и ритуалите на готите по нашите земи; бит и култура на късноримските федерати в Източната римската империя по лимеса - северозападната й граница; традиции и култура на ранносредновековните българи от периода на заселването им отсам Дунав; облекла и занаяти от късното средновековие; късносредновековните рицари тамплиери по нашите земи.

Гостите могат да видят още коване на защитно средновековно въоръжение - брони, шлемове и др.; средновековна реконструкция на викинги/варяги; късноантични и средновековни бижута, мъниста, стъклопластика и древни накити; подправки през средновековието; средновековна медовина, храна и медицина

Тази вечер от 19:00 ч. Акустична формация „Фрея” („Freija”) от гр. Пловдив ще представи на гостите средновековна музика и танци на живо. От 20:00 ч. ще има огнено и светлинно шоу, подготвено от екипа на „Палячи“-гр. Варна.

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА:

14 май 2023 г. (неделя)

• 10:30 ч. - Откриване на фестивалния ден;

• 11:00-11:30 ч. - Музей на открито, жива история. Разглеждане на средновековните лагери, стрелба с лък, занаяти и игри за малки и големи;

• 11:30-12:00 ч. - Стрелба с лък и обучение на деца във воински умения;

• 12:00-12:30 ч. - „Битката за моста“ и средновековни бойни умения;

• 12:30-13:00 ч. - Представяне на въоръжението и снаряжението през средновековието - брони и хладни оръжия;

• 13:00 ч. - Закриване на фестивала.

Входът за посещения в Археологически комплекс „Калето“ - гр. Мездра e свободен.