Ацтеките са първите хора в света, които са правили шоколад. Те го наричали “храна на боговете”. Конквистадорите, донесли лакомството в Испания, му дали по-прозаично име черно злато. Те го използвали, когато искали да укрепят физическите си сили и да си гарантират по-голяма издръжливост.

Първоначално консумацията на шоколад в Европа била ограничена. Единствените, които можели да си го позволят, били аристократите. При това го предлагали само като течност - като горещ шоколад. Благодарение на доставките от колониите Испания запазила монопола си в Европа до ХVII век.

Едва в началото на ХХ век шоколадът станал достъпен за широки кръгове от населението на Европа. Именно тогава била разработена технология за промишленото производство на различни видове шоколад, включително и на млечен.

Съвременната наука откри в шоколада вещества, стимулиращи тези зони в главния мозък, които отговарят за психическото здраве и почивката.

Британците, швейцарците и белгийците са най-големите любители на шоколада

Цюрих, 25 март 2008 г. /БТА/ Британците, швейцарците и белгийците са най-големите любители на шоколада, съобщи Франс прес, като цитира резултатите от проучване, извършено по поръчка на швейцарския производител на шоколад Barry Callebaut.

46 на сто от британците ядат шоколад няколко пъти седмично, следвани от швейцарците (45 на сто) и белгийците (43 на сто). Швейцария отново доказа, че е страна на шоколада - 16 на сто жителите й ежедневно похапват от сладкото изкушение.
Изследването на института "Ипсос" е извършено в Белгия, Швейцария, Франция, Германия, Великобритания и САЩ, като са анкетирани най-малко по 1000 души във всяка от въпросните държави.

Що се отнася до погълнатите количества шоколад, швейцарците са начело с годишна консумация от 11,9 кг на жител през 2006 г., следвани от германците - 11,1 кг и белгийците - 11 кг, показва неотдавнашно изследване на швейцарската федерация "Шокосюис". На дъното в тази своеобразна класация са испанците - 3,1 кг, холандците - 2,9 кг и японците - 2,2 кг. /БТА