Имейлът, от който се разпространяват съобщенията (no-reply@bulgaria.government.li), не е на Агенцията. Неправомерно е използвано и логото на ИА ГИТ.

Гражданите не трябва да отварят линковете, посочени в изпратените съобщения, както и да въвеждат лични данни, посочват от Агенцията.

В случай, че настъпи необходимост от разпространяване на информация, свързана с дейността на ИА ГИТ, гражданите се уведомяват предварително чрез официалния сайт на Агенцията gli.government.bg и чрез медиите. Те могат да получат информация и консултация по телефона или на имейл адресите на Агенцията, обявени на сайта в секция „Контакти“, посочват още от ГИТ.

За 2022 г. в Комисията за защита на личните данни са постъпили общо 770 жалби и 394 сигнала за нарушения в областта на защитата на личните данни и искания за предприемане на конкретни действия, подадени от физически и юридически лица, държавни органи и организации. Това сочат данни от годишния отчет за дейността на комисията за 2022 г., цитирани в доклада на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Отчетът на КЗЛД бе приет от парламента със 132 гласа „за“ и шест – „въздържал се“ на 29 март.