Във връзка с решението на Върховният административен съд за окончателната отмяна на въведената от Москов Национална здравната карта, той обясни: " Зад нейното отхвърляне стоят частни, мутренски и лобистки интереси, които искат да продължи безогледното разграбване на НЗОК. Говорим за едни 110 млн. лева годишно. Без Националната здравна карта всяка година ще продължат да се сключват договори с частни болници, които са с неясна инфраструктура, а парите за "Пирогов" ще намаляват. На карта е заложено здравето и живота на българските граждани", категоричен беше Москов.

Когато няма здравна карта, утре в двора на Врачанската болница може да се появи и трета болница, която да взема друга рентабилна дейност, а врачанските хирурзи и анестезиолози да се занимават със спешността и тежките случаи- допълни Москов.

Той заяви, че здравната карта е трябвало да бъде приета 2007 г. „Понеже я няма, има възможност да се случва това във Враца. За 10 години Врачанската болница е платила на частната структура до нея 10 млн. лв., а е получила малко над 1 млн. лв. А държавата не може да смени директора, защото на местно ниво БСП беше част от този модел на управление на врачанската болница”, посочи бившият здравен министър

От ефира на национална телевизия той каза:”Всяка година се увеличават парите за здравеопазване, но те трябва да се изразходват правилно. Няма правила. Точно поради тази причина парите за консумативи за "Пирогов" са намалели с 2 млн. лева, а тези за частната болница в Монтана са се увеличили с 6 млн. лева."- уточни Москов. и добави: "Целият стремеж за приближаване на здравните ни правила към европейските се блокира, защото няма държавност. За болниците няма пари, защото парите са концентрирани спрямо желанията на определени групировки, а не за нуждите на хората".

Припомняме, че на пресконференция през този месец във Враца заместник-председателят на Постоянната комисия по здравеопазването в 44-то НС доц. Георги Йорданов от групата на БСП пък каза, че „моделът Москов” е причина за унищожаването на една съществена част от българското здравеопазване. Както MediaNews тогава писа, той обясни, че беше приватизирана извънболничната помощ и специализираната извънболнична помощ, приватизирана бе денталната помощ и сега бил наред последният бастион - областните и някои от университетските болници. Регистрирането на болниците като търговски дружества, беше тотално отречено от доц. Йорданов. На пресконференцията стана ясно, че „моделът Москов” е погрешен и от БСП искат рестарт на здравната реформа, като за целта ще внесат проектопредложение за промяна в Закона за здравето, Закона за лечебните заведения и в Закона за здравното осигуряване.