„Проблемите с психичното здраве, включително депресията и тревожността, са едни от най-големите причини за нещастието на хората в съвременния свят“, предупреждава генералният секретар на ООН Антонио Гутерес. По думите му „след десетилетия на пренебрегване и недостатъчно инвестиране в грижи за психичното здраве, пандемията от COVID-19 поразява семействата и общностите с допълнителен психически стрес“. Генералният секретар на ООН е на мнение, че дори когато пандемията бъде овладяна, мъката, безпокойството и депресията ще продължат да засягат населението.

Наред с притесненията за здравето и живота на близките си, десетки милиони хора са изправени пред икономически затруднения, загубили се или са изложени на риск да загубят доходите и поминъка си заради пандемията, отчитат от ООН. Експертите от организацията допускат, че икономическите последствия от кризата могат да доведат до „смъртни случаи от отчаяние“, тъй като вероятността от самоубийства и смъртност заради употреба на наркотици ще нарастват.

Като рискови фактори за психическото здраве от ООН посочват стреса, на който са изложени всекидневно медиците на първа линия, жените, подложени на домашно насилие, както и децата заради емоционалното им развитие в условията на социална изолация, нарушено образование, семейни проблеми, стрес и несигурност за бъдещето им.

На фона на тези констатации Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че хората трябва да се научат да живеят с коронавируса, защото той може никога да не изчезне подобно на ХИВ. Ваксината може да позволи на страните и икономиките да се отворят напълно от блокирането и потенциално да спечелят милиони долари за своите създатели, но вирусът никога няма да бъде заличен изцяло, смятат от организацията.

Източник : svobodnaevropa.bg