Манолова се обърна към медиците, уверявайки ги, че те са прави по отношение на отговорността на всички тези хора, които са назначени пряко от министъра на здравеопазването и така той персонално носи отговорността за случващото се във врачанската болница. "Огромната отговорност, без да визирам само министър Ананиев, а всички министри преди това, които са назначавали кадри, довели болницата на Враца до сегашното положение, е и тяхна. Управителят, надзорният съвет, контролните органи, всичко е дело на министерството на здравеопазването и когато една болница се доведе до фалит, реакциите от там са „ами, така сте я управлявали, натрупали сте дългове, имате задължения, блокирани са ви сметките”. Това е безотговорна позиция от страна на държавни институции"- категорична беше Манолова.

Второто, за което омбудсмана обеща да настоява, е в конкретния случай министерството на здравеопазването да предложи най-сетне ясен план и да осигури финансиране, защото без пари няма гаранция за качествена здравно помощ за хората. „Ако трябва ще прекарам часове в здравното министерство, но ще настоявам да чуя от екипа какви стъпки за оздравяване на болницата ще предприеме. Няма как да стане с общи приказки, с празни обещания. Разговарях надълго с министър Ананиев и в петък с моя екип ни предстои среща с него и ще го убеждавам, ще настоявам той лично да дойде тук и да се срещне с представители на медиците.

Най-после трябва да е ясна каква точно е ситуацията, колко е тежко положението, какви ще са конкретните действия на министерството и в какви срокове ще осигури финансиране. Защото как ще се осигурят необходимите финансови средства си е работа на държавата, която е собственик на врачанската болница. Извиненията, че тя е търговско дружество, че някой друг е отклонил парите, не важат. Както намериха пари за други болници, така трябва да намерят пари за врачанската болница” - категорично заяви пред лекарите и медицинските сестри Мая Манолова. Тя допълни, че третият въпрос, който трябва да има отговор, е належащата промяна в правилата за здравеопазването.

Според нея само с повече пари не става. Манолова отбеляза, че премиерът Борисов е прав като казва, че всяка година се дават все повече пари за здравеопазване. Но проблемите всяка година стават повече и недоволството на хората расте. ”Не е моя работа, аз да очертавам плана за реформата, но има две неща, които са очевидни, и за които съм написала десетки препоръки. Ще продължавам да настоявам да отпаднат лимитите в здравеопазването, държавата да си поеме цялата отговорност за държавните лечебни заведения и контролът да се възложи на пациентите” – каза още Манолова и припомни, че 12 болници са в същата ситуация.