Дейностите, които екипът планира да проведе по повод първата годишната, са серия от интервюта "Истински истории“ с хора, на които е подобрен жизнения стандарт или под някаква друга форма са подпомогнати от фонда, Дни на отворени врати във всички общини на област Враца през месец април и организиране на Граждански диалог от Клуб „Дебати”, сформиран от млади хора от общината на тема: ”Възможности за подобряване живота на младите хора чрез проекти, съфинансирани от ЕСФ”. Заключителното тържествено събитие по повод 60 години Европейски социален фонд ще се проведе в парк „Дъбника” на 8 май с много игри, забавления, награди и изненади.

На втората годишнина - 10 години от присъединяването ни към Европейския съюз, е посветена кръгла маса на тема "България в ЕС и ЕС във Враца: 10 години по-късно”, която се проведе на 10 март Последващи събития във връзка с годишнината са обявяването на три конкурса: за есе на тема „България в ЕС: 10 години по-късно”; фотоконкурс съпоставка - преди и сега: „България в ЕС и ЕС във Враца: 10 години по-късно” и конкурс за презентации, чиято цел е да се даде възможност на ученици и учители, участвали по проекти да получат популярност.

На регионално ниво предложенията от конкурсите ще се събират до 7 април и ще се оценяват от специално сформирано жури от ОИЦ - Враца. Победителите ще бъдат наградени на главното събитие в края на месец април, на което също ще има много награди и забавления.

На общо събитие в Габрово ще участва и екипът на ОИЦ - Враца с останалите областни центрове в голямото заключително събитие на Националната Кампания "ЗАЕДНО за Европа“.