Атрактивната надпревара беше открита официално от Стоян Францов - заместник-председател на АСК "Зверино 4х4 Екстрийм" и от кмета на Зверино Цанко Цанев, който пожела на участниците в състезанието всички екипажи да завършат безаварийно и най-добрите да победят.

Водосвет за здраве и успех на пилотите и на техните навигатори отслужи отец Антон Петков, енорийски свещеник на Зверино.

Най-много - 25, са участниците в класовете "Стандартен" и "Стандартен Отворен". Следват тези в клас "Модифициран" - 12 и в клас "Прототип" - 11. Сред тях са три екипажа от Прилеп, Северна Македония и един от Сърбия.

Първи на старт застанаха екипажите в най-масовия клас - "Стандартен". Колоната поведоха Ивайло Велчев/ Лъчезар Лалев от Габрово с "Нисан Патрол".

През първия ден участниците в класовете "Стандартен" и "Стандартен Отворен" ще изминат 50 км, а тези в клас "Модифициран" и "Протопип" - 40 км, по труднодостъпен, пресечен терен във Врачанския Балкан по маршрут: Зверино - премка "Ушите" - м. "Слатина" - Елисейна - Зли дол - Зверино. Състезателното трасе обхваща шест екстремни зони с преодоляване на препятствия за прототипите, модифицираните и стандартните високопроходими автомобили, поясни Красимир Данаилов, от организаторите на състезанието - АСК "Зверино 4х4 Екстрийм".

Утре "Дивото Трофи - Зверино 2019" ще продължи с още 65-километрови изпитания в клас "Стандартен" и "Стандартен Отворен" и 40 км в класовете "Модифициран" и "Протопип" в Ржана планина по маршрут: Люти брод - Игнатица - м. "Шумер" - връх Щадимо - Оселна - Зверино.

Тридневният празник на офроуда ще завърши в неделя с 20-километрово състезание на специално подготвеното за целта затворено трасе в местността "Родината" над Зверино.

Награждаването на призьорите и закриването на "Дивото Трофи - Зверино 2019" по програма е в 15:00 часа вдругиден.

Събитието се организира с подкрепата на Община Враца, Кметство Зверино, Община Мездра, Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", както и на редица частни фирми.