При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 24 март, по искане на гражданите ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в звеното "Български документи за самоличност“ при Областната дирекция на МВР - Враца или съответното Районно управление за дните от 21 март до 25 март от 8:30 до 17:00 ч. и на 26 март от 08:30 до 19:00 ч. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде независимо от постоянния и настоящ адрес. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от съответната Общинска администрация. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната комисия и е валидно за изборния ден, 26 март.