Общинските съветници от Враца ще обсъдят днес и ще гласуват Обръщение към министъра на здравеопазването, за да изразят несъгласието си с водената от Министерството на здравеопазването политика спрямо МБАЛ "Христо Ботев".

В обръщението се казва: „Както Ви е известно, МБАЛ „Христо Ботев“ има близо 12 млн. лв задължения, голяма част от които натрупани във времето от септември 2013 г. до юли 2016 г. След неколкократни предупреждения от страна на врачански политици и общественици през юли 2016 г. беше сменен борда на директорите на болницата, който носи основна вина за натрупаните задължения. В последните близо 9 месеца новият борд, начело с изпълнителния директор Орлин Цветков, прави всичко възможно, за да спаси МБАЛ "Христо Ботев“. Решението, до което стигна ръководството на най-голямата болница в региона, беше да бъде изтеглен кредит, с който да бъдат удовлетворени претенциите на кредиторите.

На Общото събрание на МБАЛ "Христо Ботев“ на 10 февруари 2017 г. представителят на държавата и управляваното от Вас министерство не подкрепи решението на останалите присъстващи акционери - общините Враца, Мездра, Оряхово, Криводол, Борован, Козлодуй, Мизия и Кнежа - и гласува "Въздържал се“ за предложението за изтегляне на кредит. По този начин Вие не подкрепихте усилията ни за спасяване на МБАЛ "Христо Ботев“.

Нещо повече - с тревога научаваме, че по Ваша инициатива на свиканото на 24 март 2017 г. извънредно Общо събрание на акционерите в МБАЛ „Христо Ботев“, се допълва дневния ред с предложения, чиято цел е да се правят смени в борда на директорите на дружеството.”

По нататък в обръщението общинските съветници от Враца изразяват категоричното си несъгласие за подобни смени в момент, когато МБАЛ „Христо Ботев“ се бори за своето оцеляване и в краткия политически хоризонт на служебното правителство. "Надяваме се, че държавата няма да пренебрегне волята на общините от региона, обслужван от лечебното заведение и Вие ще предприемете всички мерки, включително писмена официална подкрепа за търсене на финансиране, загърбване на кадровите смени и спасяване на дружеството, което единствено предоставя пълния набор от квалифицирани здравни услуги за населението на област Враца.”

Обръщението дава повод да се предположи, че кметът Каменов ще подкрепи разработената от Съвета на директорите програма, която съдържа конкретни мерки за подобряването на финансовото състояние на лечебното заведение. Градоначалникът обаче, със сигурност ще се обяви против предстоящата смяна в Съвета на директорите на болницата във Враца.