На редовно заседание на Комитета за наблюдение по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) е одобрена промяна в операция "Независим живот“ и критериите за разпределяне на средствата. В резултат на това се дава възможност на 16 общини от страната да получат допълнителен финансов ресурс. Сред тях е и Община Враца.

Извършено е разпределяне на неусвоения до момента ресурс по процедурата, който е в размер на 6 мил. лв. Всяка една от 16-те общини ще получи по 375 000 лв., като това ще даде възможност да се включат допълнителен брой потребители.

Проект "Предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги в Община Враца“ се изпълнява съгласно подписан договор между Министерството на труда и социалната политика и Община Враца по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Независим живот" по ОПРЧР 2014-2020 г..

Срокът за изпълнение на проектните дейности е от 1 февруари 2016 г. до 31 октомври 2017 г.

По проекта от 1 май тази година са назначени 15 лични асистенти, които са на 4-часов работен ден и се грижат за деца с увреждания. Броят на назначените лица на социалната услуга "Домашен помощник“ е 32, като те са назначени на 8 часов работен ден и всеки от тях почасово обгрижва 3-ма потребители, в зависимост от оценката на потребностите им. Социалната услуга се предоставя от 1 юни и оказва помощ общо на 92 потребителя от община Враца.