Престижното отличие "Спортист на годината на Община Враца” бе присъдено на състезателя по борба Йоан Димитров от Спортен клуб по борба "Ботев - 93“ . В спортната му визитка са подредени високи постижения на тепиха. Той е втори на Държавното лично първенство за мъже, категория 85 кг. класиран е на 5-то място на Европейското първенство за младежи до 23 г. в Унгария, категория 85 кг. и заема 24-то място в Световното първенство за младежи до 23 години в Полша. Йоан Димитров е от Етрополе, но се състезава и печели награди за врачанския клуб. Студент е в Националната спортна академия, с профил „Треньор“ и спортните коментатори го определят, като един от най-перспективните спортисти по борба на България. Треньор на Спортиста №1 е Юлиян Димитров.

В престижната тройка се подредиха още Илиян Георгиев от СК по борба "Ботев-93“, с треньор Димитър Найденов и състезателката по тенис на маса от Спортен клуб "Бобата" Детелина Петрова. Последваха ги още шест спортисти, заслужили признание заради труда, усърдието и резултатите, показани от тях пред тази година.

Четвъртото място бе отредено отново за състезател от СК "Ботев-93" - Стилян Найденов, с треньор Ангел Петров. Пети в класацията се нареди змс Дамян Петров от Спортно-технически моделен клуб - Враца. Виолин Ценов от СК по спортна стрелба "Ботев", с треньор Анатоли Вътовски, се класира на шесто място. Цветомир Тодоров от Боен клуб "Сила“, с треньор Асен Асенов, е седми, следван от Илиян Димитров от СК „Арис“ - Враца, с треньор Ангел Иванов, Кирил Георгиев от СК по спортна стрелба "Ботев“, с треньор Мариана Ангелова и състезателя на СК по борба "Ботев-93“ Мариян Маринов, с треньор Ангел Петров.

Отличените спортисти бяха определени от комисия с председател заместник-кмета Петя Долапчиева и членове - председателят на Постоянната комисия по спорт, туризъм, младежки политики към Общинския съвет Ивайло Христов, директора на Дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности“ Маринела Петрова, старши експертът „Спортни дейности“ Калин Григоров и спортните журналисти Георги Петров, Иван Въжаров, Албена Каменова, Емил Дамянов и Мария Георгиева.

Тази година в анкетата бяха номинирани 35 спортисти в индивидуалните спортове, три отбора, четири треньори и пет перспективни млади състезатели.