Дневният център е необходима социална услуга с която децата в неравностойно положение се извеждат от домашната изолация и са част от обществения живот, а техните семейства се включат активно в обществения живот, те се реализират професионално и получат професионална подкрепа в грижата за техните деца. Той разполага със специализирано оборудване и обзавеждане, в зависимост от конкретните потребности на децата. Капацитетът му е 30 места за целодневна и почасова грижи за деца с увреждания до 18-годишна възраст и 60 консултативни услуги. Всички услуги се предоставят целодневно и почасово.

Социалната услуга включва дейности като: рехабилитация и физиотерапия на потребителите, психологична интервенция, логопедични занимания, педагогическа подкрепа, свободни дейности - арттерапия, занимателни игри и други подобни.

Центърът за обществена подкрепа (ЦОП) предоставя комплекс от социални услуги, предназначени за деца и семейства, с цел предотвратяване изоставянето на децата и настаняването им в специализирани институции, превенция на насилието и отпадане от училище, реинтеграция на деца, обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институции, консултиране и подкрепа на семейства в риск, оценяване, обучение и подкрепа на приемни родители и осиновители, консултиране и подкрепа на деца с поведенчески проблеми и прояви.

В него се осигуряват услуги за спешен прием на деца или деца и лица, които полагат грижи за детето в случай на кризисна ситуация, като за целта са създадени 4 места за спешно настаняване. Капацитетът на Центъра е 100 консултативни случая.

Финансирането и продължаването на социалната услуга ще бъде обсъдено на предстоящата сесия на Общинския съвет в Мездра.