Близо година Община Мездра бави изпълнението на решение на Общинския съвет, с което местният парламент дава съгласие Общината да дари на побратимената с Мездра Община Върнячка баня, Република Сърбия, скулптурна фигура от варовик с наименование „Муза”, изваяна от пловдивския скулптор Стоян Заваринов. Решението бе взето от ОбС в края на август м. г., като с него се упълномощава кметът на Мездра да подпише и договор за дарение между двете общини.

Причината за забавянето е, че Община Мездра все още не се е издължила напълно на автора на скулптурната фигура, изработката на която е оценена на 15 500 лв. През 2015 г. Община Мездра е платила на Заваринов 7500 лв. „При актуализацията на Бюджет 2016 ще бъдат предвидени и останалите 8000 лв. за окончателно разплащане с автора”, се казва в становище на кмета Генади Събков до Общинския съвет.

Становището е във връзка с писмо, изпратено до ОбС и кмета на Мездра от бившия дипломат в българското посолство в Белград и сътрудник на Общината за побратимяването й с Върнячка баня Пламен Матеев. В писмото се посочва, че съгласно взетото решение от местния парламент и съгласно взаимните договорености между двете общини, постигнати при посещението на сръбската делегация в Мездра през май м. г., Община Мездра е поела ангажимент да поръча изработката на въпросната скулптура и да я предостави на сръбската община. От август 2015 г. досега кметът на Върнячка баня неколкократно е отправял запитвания кога ще им бъде предоставено дарението, за да направят необходимата за това подготовка.

Междувременно Скупщината на Върнячка баня вече е определила място, където да се монтира скулптурата. В решението се планира в знак на благодарност и като жест на побратимяването сръбската община да изпълни проект за подобряване на градската среда в Мездра на почти същата или малко по-голяма стойност от тази на дарението от българска страна. За целта кметът на Върнячка баня Бобан Джуришич неколкократно писмено и устно е отправял запитвания колко струва скулптурата, за да може ръководството на сръбската община да определи какъв модул от екстериорни артикули да поръча за реализирането на проекта в Мездра. „До момента от страна на Общината Ви няма никакъв отговор, както и от главния Ви архитект”, подчертава в писмото Матеев. В заключение бившият български дипломат настоява Община Мездра да изпрати на кмета и председателя на Скупщината на Върнячка баня писмено становище по въпроса.

„Като Ваш сътрудник в отношенията между двете общини и преводач при осъществяване на контактите между Мездра и Върнячка баня, заявява Пламен Матеев, се чувствам отговорен да Ви информирам за конфузната ситуация и моля за отговорното Ви отношение към поетите двустранни ангажименти, с цел избягване на проблем в отношенията на Общината Ви с ръководството на Върнячка баня и за да не се урони името и престижа на Община Мездра”.

А докато Община Мездра се доразплати със Стоян Заваринов и предостави скулптурната фигура на сръбската страна, 2,5-тонната „Муза” продължава да събира прах в двора на предприятието за добив и обработка на скално-облицовъчни материали „Хемус-М”.