© НСОРБ

Д-р Гергана Чешмеджиева - началник на отдел "Сметки в околната среда и енергетиката" в НСИ изрази благодарност за инициативата на НСОРБ общините да получат по-широка подкрепа в процеса на взаимодействие с териториалните структури на Института и по-задълбочена представа за процеса и целите на набираната статистическа информация.

„Тази инициатива започнахме с намерението да бъде една от многото в помощ на общините – респонденти“, подчерта Гергана Чешмеджиева. От гледна точка на Националната статистика получаването на качествени коректни данни е от голямо значение, тъй като именно те са база како за аналитичната работа на Института, така и за вземането на решения, свързани с националните политики. От друга страна в интерес и на общините е да имат повече яснота за данните, които НСИ събира и да могат лесно да ги представят в отчетните форми.

Погрешно е разпространеното разбиране, че статистическите данни се събират с цел контрол, подчерта Гергана Чешмеджиева. Същност на статистиката за околната сфера е да даде възможност чрез числа да бъде обрисувана цялостната картина в даден сектор за конкретен период. Основното, което НСИ отчита със събираните данни има за цел да покаже какво въздействие оказва човешката дейност на околната среда и как състоянието на средата се повлиява от инвестираните средства и предприетите действия.

В този процес от значение са детайлни данни за много и разнородни сфери: от емисии в атмосферата, до състояние на екосистемите и на всички елементи на средата – води, отпадъци, в това число и монетарната част – разходите за опазване на околната среда. Целият комплекс от изследвания, които прави НСИ на база събираната статистическа информация, дава възможност за вземане на информирани решения за следващи действия на национално ниво. Изготвяните тематични анализи са основа за развитие и трансформиране на икономическите дейности, за планиране на работата на администрации и организации. Всеки от тематичните панели с данни, които набира от общините НСИ, в съвместната работна среда с различните респонденти, се обозначава с понятието „сметки“. Към масивът данни, свързани с изследване на околната среда, през последните години бе добавено и наблюдение за ефективността на използваните ресурси и дали се постигат набелязаните в секторните политики цели – повторно използване на отпадъци, намаляване на динамиката на изчерпване на природните ресурси и т.н.

Смисълът на целия процес, в който са обвързани както общините, като източници на данни, така и НСИ, като аналитичен екип, е насочен към създаване на възможности за вземане на информирани управленски решения, разработване на адекватни мерки в политиките за опазване на околната среда и като цяло – постигане на генералната цел за устойчиво развитие на икономиката и обществото. Намирането на разумен баланс между оптимистичните цели и постижимите и приемливи за обществото решения е и най-сериозното предизвикателство.

Началникът на отдел "Сметки в околната среда и енергетиката" в НСИ, сподели, че в момента в процес на разработване са параметрите, по които ще бъде набирана статистическа информация, свързана с отчитането на хранителните отпадъци. Предотвратяването на загубата на храна е сред важните политики на ЕС и част от пакета инициативи, добил популярност като Зелената сделка.

Кой какво произвежда, колко и с какво замърсява, какъв ресурс отделя за да почисти – това е вечният кръговрат, който отчитат сметките за околната среда на НСИ, подчерта Гергана Чешмеджиева в рамките на обучението. Тя изтъкна, че събирането на информация за околната среда не е самоцелно. НСИ функционира в системата а Евростат и данните се анализират и са база за решения и в глобален план. Именно статистиката е базата, върху която се основават целите на политики, свързани с въглеродна неутралност, намаляване на вредните емисии в атмосферата, кръгова икономика и др.

Изследванията в областта на енергетиката имат пряко отношение към постигане на въглеродна неутралност, подчерта Чешмеджиева. Те са свързани са с коректно и точно отчитане на използваните горива, степента на навлизане на енергията от възобновяеми източници и дават нужната информация за преценка на емисионните въздействия. „Горските сметки“ също са част от цялата матрица за изследване на въглеродната неутралност. Така например изследванията, свързани с кръговата икономика, зависят от конкретните данни за генерираните отпадъци, начина на тяхното събиране и обработка, повторната употреба. Изследването на материалните потоци се извършва и с включване на данни за степента на изчерпване на природните ресурси.

Първото от поредицата обучения, в рамките на съвместната инициатива на НСОРБ и НСИ бе посветено на 3 групи статистически отчети: „Битови и строителни отпадъци“, „Приходи и разходи за битови отпадъци и разходи за водоснабдителна инфраструктура“ и отчети за „Емисии в атмосферата“. Лектори бяха методисти от екипа на НСИ, служители със задълбочени познания в областта на статистиката и околната среда. Всеки от тематичните модули бе проведен в демонстрационната среда на Информационната система „Статистика на околната среда“, така че успоредно с изискванията към данните, участниците имаха възможност да се запознаят и с конкретните стъпки за попълване на електронните формуляри.

Конкретно бяха представени технологията на работа на НСИ, логиката на обработка на събираните данни, характеристиките на всеки от показателите и бяха коментирани конкретните изводи, които специалистите правят в процеса на обработка.

Ключов въпрос в процеса на набиране на статистически данни, който е от решаващо значение за изводите в последствие, е качеството на първични данни. Именно в това е основната отговорност на респондентите. Затова и целта на поредицата обучения е именно да се подобри качеството на изходните данните и да се оптимизира процеса по тяхното получаване и проверка. От 2022 г. именно за да се направи по-лесен процеса, данните се събират чрез информационна система. В постоянен контакт с респондентите са както служителите в териториалните структури на НСИ, така и методистите на Института. Системата е в процес на усъвършенстване, като системно се правят подобрения, подчертаха от НСИ. Екипът е отворен за отзиви и коментари и по самата информационната система и нейното функциониране, като има готовност да предложи на общините специализирано обучение за работа в електронна среда.

От общо 6 изследвания, респонденти на които са общините, в първото обучение бяха включени 3, като за спецификата на останалите ще бъде организирано онлайн обучение през есента. То ще обхваща екологичните стоки и услуги, разходите за опазване и възстановяване на околната среда и дълготрайните материални активи с екологично предназначение.

За тази година повечето общини са подали отчети за „Битови и строителни отпадъци“ на хартиен носител. Христина Миронова - методолог „Статистика на околната среда“ представи детайлно всички параметри, заложени в информационната система по този тип отчети и даде разяснения относно изискванията към всеки от тях. Тя поясни, че публичните статистическите данни не са сбор от подадените индивидуално от общините масиви, а преминават допълнителна обработка, оценка, обект са на сравнения и допълване от други административни източници.

Участващите в обучението представители на общините взеха активно участие в дискусията и направиха конкретни предложения, които ще бъдат взети под внимание от НСИ. Основните затруднения към момента възникват поради факта, че системата за управление на отпадъците у нас включва много заинтересовани страни, които са източник на данни. Тяхното акумулиране и систематизиране е доста трудна задача.

Засега в данните, събирани от НСИ, липсват площадките за временно съхранение на разделно събрани отпадъци, които изграждат общините. По предложение на участници в обучението ще бъде обсъдено тяхното отделно набиране в следващи изследвания.

Като най-сериозен проблем по отношение на отчетите за „Приходи и разходи за битови

отпадъци и разходи за водоснабдителна инфраструктура“ и общините, и специалистите от НСИ, откроиха неподаването на информация от страна на ВиК операторите, свързани с обема извършвани ремонти и вложените средства в поддръжка на мрежите.

Предложено бе да бъде организирано обсъждане, съвместно с Министерство на финансите, за унифициране на параметрите на събираните данни по едни и същи теми, като например управление на отпадъците и дейности по чистота. Ясната демаркация би облекчила както централните институции, така и общините, като източник на данни.

Обмисля се възможността за следващата година отделно да бъдат изследвани общинските предприятия и дружества, опериращи в комуналните дейности.

Подробни указания получиха участниците в обучението и по отношение на отчетите за „Емисии в атмосферата“. Спецификата при подаването на този тип отчети, е че общините следва да изготвят отделни справки за всяко населено място, с разбивка по съответните котлогенератори. Същото задължение имат и всички отделни юридически лица, независимо от техния собственик.

Въпроси по дискутираните в рамките на първото от поредицата съвместни обучения на НСИ и НСОРБ за общините, могат да бъдат задавани текущо и ще бъдат детайлно обсъдени по време на следващите обучения.

Източник: namrb.org