7 нови пешеходни пътеки тип „Зебра” са положени в четирите населени места в община Мездра, през които преминава реконструираният наскоро второкласен път за София през Искърското дефиле. Две от тях са в Ребърково - в центъра на селото и пред кметството, една в Лютиброд - на разклона за Челопек и Паволче, три в Зверино - в района на ж. п. гарата, на разклона за Игнатица и Оселна и на ж. п. прелеза при читалището, и една в Елисейна - при ж. п. прелеза на разклона за манастира „Седемте престола”. По протежение на ремонтираните пътни участъци са монтирани и нови предпазни огради.

Хоризонталната пътна маркировка и мантинелите са положени от фирмата-изпълнител на рехабилитацията на алтернативния маршрут за столицата по предписание на Областно пътно управление - Враца.

Кметът на Ребърково Петър Петков месеци наред настоява пред Областното пътно управление в селото да се изградят нови пешеходни пътеки.

Кметът на Ребърково е загрижен, че откакто второкласният път през Искърското дефиле е ремонтиран, трафикът на коли по него се е увеличил драстично. Не са редки случаите, когато недобросъвестни шофьори карат с превишена скорост през населеното място и застрашават живота на пешеходците.

Само през последните няколко години загиналите при пътно-транспортни произшествия от това мездренско село са петима, предимно млади хора. Последният трагичен случай е от края на м. г., когато при катастрофа намери смъртта си 23-годишно момиче.