Знаем например, че трябва да украсим къщата си с коледна елха, но не знаем защо трябва да го правим, освен че изглежда добре. Знаем, че американците се целуват под имел, но не знаем защо.

Именно такива различни обичаи и суеверия ще разгледаме по-надолу. Лош или добър късмет, нека видим някои от най-необичайните вярвания, които сме приели с отворени обятия и от които не се отказваме.

  • Премахване на елхата и коледната украса преди Нова година

Едно от поверията е, че е необходимо да свалим елхата си в навечерието на Нова година, преди да удари полунощ. В противен случай се казва, че ще пренесем целия си багаж и лош късмет от миналата година в новата.

В християнската религия, коледният сезон завършва на Богоявление, което се празнува на 6 януари. Това е датата, на която са пристигнали пратениците да поднесат подаръци на бебето Исус. Според някои тогава е най-подходящото време да свалим празничната си украса - включително коледната елха.

Има малко разминаване, нали? Всичко зависи от това коя линия предпочитате да вземете. Често премахването на украсата е след празниците, защото изисква определени усилия и време.

© Getty images/ iStock
  • Паленето на свещи

Друго нещо, което се смята се за лош късмет и се практикува всъщност от много вярващи, е възприятието, че да запалиш нова свещ през дните около Коледа, може да донесе лош късмет през новата година.

Странно, нали? Това в наши дни не е толкова общоприето, но все пак си битува като вярване през поколенията.

  • Суеверия, свързани с храната

През XIX в. коледните сладкиши обикновено се ядат на Бъдни вечер, въпреки че се е смятало за нещастие да се режат преди настъпването на знаменития ден. Едно парче задължително е трябвало да се запази до самия коледен ден. Определено това поверие поражда объркване.

В някои други държави се смята, че изяждането на коледния десерт ще донесе щастие. Е, определено не става ясно можем ли да го ядем преди деня или по време на него, но май всеки ще се възползва, когато реши за добре.

Опитването на коледните гозби една по една също се смята, че носи благополучие. Ако не опитате някоя, може да си навлечете лош късмет. Затова не рискувайте в никакъв случай.

Ето и някои други поверия от различни точки на света, свързани с Коледа:

  • Ако вятърът духа на Коледа, значи ни очаква добра година
  • Ако искате да имате добро здраве през цялата следваща година, изяжте една ябълка на Бъдни вечер
  • Ако носите нови обувки на Коледа, това ще ви донесе лош късмет
  • Ако на Коледа се роди бебе, то ще има много късмет
  • Ако на Коледа изядете сурово яйце, преди да хапнете нещо друго, ще имате късмет
  • Ако на Коледа вали сняг, Великден ще бъде топъл
  • Късметът ще споходи дома, в който се поддържа огън през целия период около Коледа