Експонатите, които Пенка е получила в деня на сватбата си, са наследство от нейните свекър и свекърва. Богатството, разказващо истории за стари времена, включва бродерии, ризи, тъкани престилки, възглавници и много други.

Етнографската изложба бе открита от секретаря на Читалище „Просвета“ - Валентина Цекова. Тя припомни ролята на жената в семейството: „Добра жена – безценен камък. Богат е мъжът, който има добра жена, защото с лоша жена – врагове не ти трябват, казват нашите предци. На жената били поверени грижите за храната, къщата и възпитанието на децата. Българинът обича дома и уюта. Богато е сърцето на българката и изпод сръчните ѝ пръсти се вижда целия ѝ свят – багри, фигури и вкус. Вижда се финото усещане за красота.“

Цекова подчерта, че чрез изложбата хората могат да се докоснат до миналото, да научат подробности от бита и живота на нашите предци и да се потопят в творчеството на българката - това, което излиза от нейните изкусни ръце и което възпитава в поколенията.

Дарителят Пенка Караиванова сподели, че отдавна е искала тези неща да се покажат, да ги видят повече хора.“ Експонатите са събирани от свекърва ми и нейната майка“, подчерта Пенка. „Това е нашето минало. Много се радвам, че е попаднало в добри ръце, да се съхрани и да се пази за всички поколения“, допълни още тя и пожела на всички хора да бъдат здрави и да се обичат.

Сред гостите на събитието беше секретар-библиотекарят на НЧ „Просвета-1897“ - Долна Кремена – Милка Пухалска, която благодари на Пенка Караиванова за дарението и го определи като знак на човечност. „Знаем, че читалището е изконно духовно място. Благо ми стана на душата в първия момент, когато видях всички тези неща. Тази красота може да се съхранява най-добре в това духовно място – Читалището“, заяви Пухалска.

Културната проява бе по случай Деня на християнското семейство. Гост на събитието бе заместник-кметът Нели Минева.