Цвят и дизайн
Що се отнася до цвета, повечето хора носят бяло през лятото – защото смятат, че най-важно е, че бялото отразява слънчевите лъчи, вместо да поглъща светлината, както черното.

Тази теория обаче става малко по-сложна, когато започнем да говорим за дебелината и кройката на дрехите, защото топлината не идва само от слънцето – тя идва и от телата ни. Когато тази топлина от телата ни достигне белите дрехи, тя се отразява обратно към нас.

Тъканите с черен цвят са по-добър излъчвател на топлина – което означава, че те абсорбират топлината, излъчвана от тялото – така че това също може да играе роля при охлаждането на тялото ви. Тайната на бедуина е в носенето на широки черни дрехи, особено ако е ветровито. Свободните черни дрехи загряват пространството между тъканта и кожата, насърчавайки възходящ въздушен поток – като комин – и осигурявайки охлаждащо облекчение.

Така че кройката на облеклото всъщност е по-важна от цвета. Ако обаче ще носите прилепнали дрехи, спрете се на бялото. Тъкани с текстура – който често се използва в спортните поло тениски – също помагат да повдигнете дрехите от кожата си, вместо да останат плътно прилепнали.

Материята значение
„Вашият избор на плат е от решаващо значение“, казва стилистът и моден писател Хедър Нюбергер. "Ако носите голям дънков гащеризон - ще ви е много по-горещо от приятеля, с по-стеснено облекло, направено от марля или шифон.", цитиран от BBC.

Що се отнася до прилягането, леките тъкани като памук и коприна обикновено висят по-добре свободно от плетивата. Това е особено важно, когато е влажно – при суха жега само изпичането може да е достатъчно, защото потта ще се абсорбира от тялото ви и ще се изпари в жегата. Когато е влажно и горещо, въздухът около вас вече е наситен с водна пара, което означава, че потта, която току-що са попили дрехите ви, няма къде да отиде .

Всички текстилни изделия улавят до известна степен инфрачервеното лъчение, излъчвано от тялото, което ни помага да се стоплим в студено време – но не е идеално в горещ ден и затова носенето на дишащи дрехи е важно. Памукът без покритие, ленът, найлонът и полиестерът се класифицират до известна степен като дишащи тъкани – което означава, че позволяват на потта и топлината да излизат през материала. Те обаче са различни от попиващите тъкани, които активно издърпват водата от тялото ви.

Памукът и полиестерът абсорбират и отразяват по-голямата част от инфрачервеното лъчение, което ги докосва – почти 99% – което означава, че често изглеждат бели в инфрачервените изображения. Но тези материали пропускат и 30-40% от видимата светлина. Тази комбинация може да накара тялото да се затопли по-бързо, отколкото иначе, според изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT). Това се случва, защото входящата видима светлина може да генерира топлина, която след това не може да излезе като инфрачервено лъчение, генерирано от тялото.

Но другият охлаждащ механизъм на тялото – изпотяването – също играе роля. Памукът абсорбира влагата , но не изсъхва бързо, така че ако се потите много, дрехите ви ще останат мокри, което ги прави по-малко удобни. Ленът е широко използван, тъй като има отлична дишаемост поради големите си влакна, но като памука съхне бавно. Мериносовата вълна е популярен избор за любителите на открито, тъй като е дишаща и отвежда влагата, без да задържа миризма.

Найлонът и полиестерът се използват в повечето активни облекла, тъй като отвеждат влагата и изсъхват бързо – но запазват миризмата. Изследванията също така показват, че найлонът има по-висока абсорбция на влага и по-добри способности за изпичане от полиестера, но съхне по-бавно. Синтетичните влакна като найлон и полиестер обаче могат да се чувстват неудобно, когато се намокрят, а едно проучване предложи да носите дрехи от бамбук , който е слаб проводник на топлина и не прави компромис с комфорта.

Ако наистина искате да се охладите, тогава се съблечете напълно – стига това да е подходящо, разбира се, казва Джордж Хавенит , професор по физиология на околната среда и ергономия в университета Лафбъро в Лестършър, Обединеното кралство. Дрехите предпазват кожата ви от изгаряне, но е по-добре да сте голи, за да се охладите. Колкото по-малко дрехи носите, толкова по-голяма е възможността за топлообмен чрез изпарение между кожата и въздуха. Въпреки че, разбира се, защитата на кожата ви от ултравиолетовите лъчи е приоритет.

Може би най-добрият начин да останете хладни в жегата, когато става въпрос за облекло, всъщност е просто да носите мокри дрехи, посочва Allain. Водата се нуждае от топлинна енергия, за да се изпари, и докато прави този преход от течност към газ, тя използва топлината, идваща от тялото ви, охлаждайки кожата ви и понижавайки телесната температура.

Така се оказва, че изборът на облекло, за да останете готини, е малко по-сложно от простото хвърляне на бяла тениска. Но подходящата материя, подходящата кройка и от време на време пръскане с вода, когато е възможно, трябва да ви помогнат да поддържате ниска температура, когато живакът се нагрее – и да спестите и от климатик.

Източник: moreto.net