Навсякъде шаранът се търгуваше на цена от 6 лв, белият амур също, а огромните екземпляри толстолоб се харчеха по 3 лв/ кг. Естествено най-търсен бе шаранът, тъй като поверието повелява на Никулденската трапеза задължително да присъства пълнен шаран.

Шаранът е смятан за помощник на Св. Николай, защото веднъж му помогнал в беда. Легендата разказва, че Св. Николай бил застигнат от буря и на дъното на лодката се появила дупка. Тогава светецът бръкнал във водата и извадил един шаран, с който запушил дупката.

Търговецът Найден Нончев разказа, че тяхната риба е от язовира край Борован, и вече единадесета година идва на мездренския пазар, където хората го познават и предпочитат да си купуват от него.Тази година са продали 2,5 т само тук..

"Нашата риба е хранена само с грах и царевица, никакви смески, затова е вкусна. Условията, в които я отглеждаме, са екологично чисти. Нашата риба има много кислород, затова и цветът на люспите й е златист", обясни тънкостите на рибовъдството.

Изборът на жертвен шаран бе голям и затрудняваше купувачите. В десетките корита подскачаха стотици риби, които сякаш се опитваха да избегнат съдбата си.