Идеята на „Натура 2000” е опазване на най-ценните и застрашени видове и местообитания на континента, насърчавайки всички икономически дейности и гарантирайки съхранението на природната среда в района. Чрез програмата за „Компенсации за земеделски площи“, засегнатите браншове получават подпомагане. То се предоставя под формата на годишни плащания на хектар използваема земеделска площ, за компенсиране на наложени режими, ограничения или забрани за земеделски дейности, включени в заповедта за обявяване на съответна зона от Натура 2000.

В тази връзка земеделски производители от мездренското село Зверино споделиха достатъчни ли са компенсациите, които получават и как се справят според условията за ползване на площите.

Цветан Иванов се занимава със земеделска дейност от осем години. Той поддържа зелени площи на територията на Врачански Балкан. Частта, която той обработва, е около 200 декара. Цветан разкри, че това е трудно начинание, но само в началото. За да успееш, трябва да бъдеш търпелив.

„Голям процент от площите попадат в „Натура 2000“. Получавам компенсации, те не са достатъчни, но това е по закон. Определено всички площи, които попадат в защитените зони си заслужава да бъдат такива, защото ако не са в тази зона, те ще изглеждат по друг начин“.

Климатът и условията в този район предоставят отлична възможност за развитието на биоземеделие, животновъдство и гъбарство. В тази връзка Виолета Йотова, билкопроизводител от село Зверино, коментира предимствата на тази сфера.

„Смятам, че Натура 2000 ще ми помогне. Още повече, че аз съм биосертифицирала продукта ми“, заяви Йотова. Тя подчерта, че теренът върху, който работят е труднообработваем и машини не се използват, всичко се прави на ръка”.

Относно развитието на туризъм в защитените зони местният предприемач и председател на сдружение „Искърско дефиле“ – Огнян Петров определи отиващия си летен сезон като добър. Той подчерта, че туристите, посещаващи комплекс „Дядо Йоцо“ край село Очин дол, са привлечени от красотата на природата, а близостта до столицата оказва и голямо влияние за потока екскурзианти. Петров коментира и ограниченията на „Натура 2000“. Според него хората трябва да бъдат стимулирани, както за стопанисването, така и за използването на точно определена мярка.

„Ние работим и живеем тук, заедно с тези ограничения. От една страна са много добри, защото защитават природата, но от друга страна – има някои неща, които трябва да се решат по отношение как да се стопанисват тези земи. Защото туристите когато идват тук, искат да видят освен красива и една подредена природа“.

Собственикът на къща за гости в село Оплетня сподели, че туристите идват в този район заради пешеходния туризъм и релакса сред природата. Пламен Кръстев разказа, че къщата датира от 1900 година, когато е била воденица. През Социализма е била бутната, а след това е превърната в селскостопанска постройка. От две години сградата е модерна, но запазила традиционния стил и балкански дух, къща за гости.

Относно „Натура 2000” и развитието на туризъм, Пламен заяви:

„Ние тук, нямаме много посещения от туристи и съответно няма палежи, сеч и замърсяване. От тази гледна точка, за да се запази природата „Натура 2000” ще бъде от голяма полза”.

В заключение може да се обобщи, че живеещите в района не са достатъчно наясно за възможностите, които дава „Натура 2000”. Затова е необходима по-голяма информираност както за ползите, така и за ограниченията, които налага съответната програма. Но с устойчиво горско стопанство, развитие на земеделие и туризъм и при спазване на всички рестрикции, този регион ще има красива и подредена природа.