Основните искания на сдружението са посочени в отворено писмо, изпратено до председателя на Народното събрание, президента, министър- председателя, омбудсмана и др. институции.

Селата с над 100 жители да могат да избират свой кмет; процент от наемите и продажбите на общински имоти да се връща в кметствата; всеки кмет и кметски наместник да разполага с определен бюджет или лимит, с които да осъществява основните си задължения и правомощия. Това са част от исканията и предложенията на кметове от Сдружението.

В националната среща на Сдружението са участвали над 100 малки кмета от цялата страна, допълва Сийка Суркова, която е координатор на Сдружението за област Смолян. Тя е категорична, че поставените искания на кметовете са надпартийни и са свързани единствено с постигане на нормален стандарт на живот на хората, които представляват.

"Никой не отчете, че на истинската "първа линия" бяхме ние-кметовете на кметства и кметските наместници, когато дейността на повечето институции в държавата беше парализирана в борбата с коронавируса. Рисковете за нашето здраве и живот бяха големи, след медиците и полицаите сме", посочи кметът на Момчиловци.

Искайки промяна в избирателното законодателство относно избираемите кметове на кметства, от Сдружението напомнят, че според сегашния избирателен закон, над 250 000 души са лишени от право да избират своя кмет или да бъдат избирани.

На форума са представени и добри примери като Поповица, където годишно се асфалтират по 4 км улици и смолянското село Момчиловци, в което през миналия мандат са инвестирани 1.5 млн. лв. в инфраструктура.