Същевременно от началото на годината са проведени 28 търгове, което е с 8 повече спрямо цялата 2015 г. Събраните от тях суми са в размер на 260 000 лв.

След промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, свързани с принудителното изпълнение, които влязохав сила от 1 януари т. г., процесът по оценяване на имуществото, организирането и провеждането на продажби чрез търг значително се опрости и съкрати. Освен това НАП популяризира своите продажби чрез съществуващата за това платформа в интернет, като предоставя снимки за състоянието на продаваното имущество и дава подробни разяснения на желаещите да участват в продажбите.

През цялата година данъчните служители от Дирекция „Събиране“ са провели съвместно с други дирекции на НАП кампании за уведомяване на задължените лица по телефона и чрез мейлинги за дължимите от тях суми и начините за погасяване.

Териториалният директор и ръководството на Дирекция „Събиране“ са инициирали срещи и с представители на работещи дружества, които са с временни затруднения при плащането на задълженията си. Усилията на дирекцията бяха насочени към стимулиране на доброволното плащане и своевременно погасяване на нововъзникналия дълг.

Тази тенденция ще се запази и през следващата година, уверявта от приходната агенция. По отношение на просрочените стари задължения се предприемат действия за проучване на задължените лица и реализация на тяхното имущество.