Общо 430 проверки са извършени от началото на годината, като само 16 акта са съставени, посочи Ростислав Василев, началник на сектор „Рибарство и контрол” в областния град:

"Четири, от които са за нерегламентиран стопански риболов във воден обект, различен от Черно море и река Дунав, тоест така наречените бракониерски актове. Наблюдава се спад на актовете за установяване на административни нарушения през тази година както и през миналата, но според мен и според колегите това се дължи на засилената работа предните години, когато имахме на година над 70 акта за стопански риболов във вътрешни водни обекти."

Системните нарушители по водоемите са няколко в област Монтана. Един от тях беше наскоро заловен на язовир в Расово, като по-късно е напуснал България.

"Миналата година имаме осъден бракониер, ефективно. Тази година пак има заведени 3 досъдебни производства, като са още на фаза разследване. Очакваме скоро отново да стартират съдебни дела срещу тях. Те са обичайните от минали години, трима, четирима души. Намаляха, но пак има хора, които се опитват да извършват нерегламентиран стопански риболов във вътрешни водоеми с хрилни мрежи, което е абсолютно забранено."

Личните и служебните автомобили на инспекторите от ИАРА често бяха обект на посегателство преди 5-6 години, както и превозните средства на будни рибари, които организирано пазиха рибата в язовир „Огоста” в Монтана.

Реките и язовирите в региона предлагат голямо разнообразие на рибни видове. Рибари от София и цялата страна предпочитат да ловят трофейни екземпляри на язовир „Огоста”. Общо 4000 са редовните любители риболовци в област Монтана, като и сред тях нарушителите намаляват.