При индивидуалните изпълнители до 14 години първа награда не беше присъдена. Най-добре се представиха и бяха класирани на второ място Снежина Иванова Вълканова от град Варна и Генчо Драгомиров Драголов от Мездра.Трети са Румен Мариянов Гатев от Севлиево и София Боянова Керемидчиева от Варна.

Сред изпълнителите над 14 години първи е Константина Миткова Георгиева от Варна. Втора награда не бе присъдена, а трети са Елина Георгиева Георгиева от Видин и Даря Александровна Ципкина от София.

Журито присъди и две поощрителни награди на Ивайло Стефанов Василев от Варна и Тедислава Веселинова Янкова от село Галиче, както и награда за най - дългогодишен участник на Ирина Маринова Петрова от с. Михайлово.

При груповите изпълнения отново нямаше първенец. Втората награда отиде при ДЮТ „Златното ключе“ – Варна. Трети са КТ „Палечко“ от Варна Варна и ДТГ „Жар“ от Видин. Беше присъдена и награда на Младежки дом във Враца. С нея бе отличена бе Божидара Любомирова Георгиева от село Горно Церовене. Зам.-кметът по хуманитарни дейности Петя Долапчиева поздрави участниците в 55-то издание на Националния рецитал-конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза, който се проведе в Младежки дом.

„За мен е удоволствие, от името на кмета на Община Враца, да ви поздравя за участието ви в Националния рецитал-конкурс, посветен на Ботевата поезия и проза. Ден след официалното откриване на Ботеви дни 2017 година, културната програма продължава с много събития и прояви. Всички вие, в тази препълнена зала, бъдете горди от това, че носите Ботевския дух и популяризирате неговото слово.“ – каза Петя Долапчиева по време на форума.

След като бе възобновен в програмата на Ботеви дни 2016, тази година отново се проведе рецитал на Ботева и възрожденска поезия, изпълнена на есперанто.