© МТСП

В десетото издание на форума ще бъдат връчени награди в категориите: „Социални иновации, свързани със заетост“, „Социални иновации, свързани със социално включване“ и „Социални иновации, свързани с предоставяне на социални продукти и услуги“. За участие се допускат физически лица, граждани на Република България, и регистрирани в страната юридически лица. Крайният срок за кандидатстване е 30 септември 2024 г.

МТСП организира конкурса за първи път през 2015 г. Оттогава са наградени над 70 предприятия, институции и организации. Пълна информация за конкурса, както и необходимите документи за участие може да намерите на: https://seconomy.mlsp.government.bg.

Връчването на Годишните национални награди за социални иновации е част от дейностите на МТСП за развитие и утвърждаване на социалната икономика и социалното предприемачество в България. Сред основните фактори за насърчаване на сектора е и Проект „Развитие на социалната икономика“, който министерството изпълнява с финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост. По него са изградени шест регионални центъра за развитие на социалната икономика (фокус-точки), които се намират в Габрово, Ловеч, Варна, Бургас, Благоевград и Пловдив.

Благодарение на активната им работа в регистъра на социалните предприятия на МТСП вече е вписано стотното действащо предприятие – Фондация „Света Анна“. Организацията осигурява заетост на хора в неравностойно положение в ателие за дизайн и изработка на бродерии и шивашки услуги в град Варна. До 1 юни 2023 г., когато фокус-точките по Проект „Развитие на социалната икономика“ започнаха работа, действащите социални предприятия бяха 41. До момента МТСП е връчило удостоверения на 118 социални предприятия, но 18 от тях са преустановили дейността си.

Екипите на фокус-точките са провели над 3500 консултации с институции, физически и юридически лица с цел изграждане на мрежи за сътрудничество. Организирани са над 200 събития за представяне на Проект „Развитие на социалната икономика“, действащата нормативна база и за популяризиране на продуктите и услугите на предприятията на социалната и солидарна икономика.