Желаещите да се включат в конкурса трябваше да изпратят своите кандидатури по електронна поща. Те трябваше да включват справка за успеха от предходната учебна година, изготвена от училището, но не по-малко от 5.50 среден успех, сканирани грамоти от участия в конкурси и състезания и свободен текст, в който да бъде описано мечтаното занимание.

Председателят на Фондация „Проект Северозапад“ – Яна Рупева разкри, че изборът на комисията е бил много труден, тъй като всички деца, подали своите кандидатури са отличници и ученици с високи постижения на олимпиади и конкурси.

„Много сме щастливи, че успяхме да осигурим първите четири стипендии. Средствата са изцяло събрани от дарители от града“.

Яна Рупева каза още, че начинът, по който децата си представят бъдещето и мечтите, които са описали в своите свободни текстове, приложени към документите, са много вдъхновяващи. Тя каза още, че вече има обещани две стипендии за следваща година.

Своето вълнение от постиженията на учениците изказа и учителят по математика – Красимира Каменова.

„Особено горда съм за това, че ученици, които носят потенциал и талант попаднаха в първата група. Това са деца, които имат своя визия за живота и мечти. Деца, които знаят как да се борят за тях“, сподели Каменова.

Благодарение на даренията чрез ДМС, дарителски кутии и банкова сметка, бяха осигурени средства за 4 стипендии. Първите стипендианти на Фонда са Антоан Стоянов, Владимир Куртев, Денис Александров и Магдалена Дамянова. Те бяха наградени от Георги Джанабетски - старши мениджър "Привличане и развитие на бизнес клиенти" към българска телекомуникационна компания, Елена Нанова - член на Обществения съвет към Фонда и началник на отдел "Образование, социални дейности и здравеопазване" към Община Мездра, Яна Рупева - директор на фондация "Проект Северозапад" и Пламен Иванов - представител на Сдружение "Благотворни приятели".

Двама от наградените споделиха емоциите си след получаването на стипендиите:

"Стипендията ме мотивира да постигам по-добри успехи от тези, които вече съм постигнал", каза Владимир Куртев. Той разкри, че иска да стане програмист и сподели, че се е насочил към тази професия, защото му е интересна и е професия на бъдещето.

Денис Александров, който също е шестокласник и има отлични резултати, заяви, че това признание го мотивира да става все по-добър, а когато порасне иска да стане архитект, защото обича математиката и изобразителното изкуство.

Припомняме, че Фондът бе учреден през октомври 2021 година. Неговата мисия е да подкрепя обществено значими местни каузи в сферата на образованието, културата и опазването на културното и историческото наследство на региона. Инициатор за създаването на фонда е Фондация „Проект Северозапад”, която години наред развива устойчиви услуги в региона чрез патронажна кухня за възрастни и самотни хора и други.

Набирането на средства за Фонда продължава. Всеки, който желае да дари за успелите деца на Мездра, може да го направи директно по сметката на фонда, чрез смс с текст DMS ZAMEZDRA на кратък номер 17 777, онлайн на Платформата.бг или в дарителска кутия в търговски обект.