Авторите пресъздадоха в творбите си красивата природа на разположеното в живописната долина селце и така почетоха паметта на талантливия и всепризнат Върбан Бояджийски. Те нарисуваха общо осем картини, носещи имената „Огряна от слънцето“, „Дар от природата“, „Загадъчност“, „Сумрачна гора“, „Мандала“, „Селце“, „Дървото“ и „Върбалаците“. Те ще бъдат изложени в обща изложба през есента, каза Светла Дамяновска – главен експерт „Култура и художествена галерия“ в община Мездра.

Художниците Рени Митева, Йорданка Вълова, Стела Цветкова, Ивелина Ивова, Емилия Гарванска и Иво Ангелов, получиха почетни грамоти, връчени от Нели Минева, заместник-кмет „Икономическо развитие, социални и хуманитарни дейности“ в община Мездра.

Тя поздрави участниците и изказа своята благодарност за участието им в пленера. „Много ми е приятно, че освен познатите лица от миналата година, виждам и нови хора. Ще направим всичко възможно този пленер по живопис да стане традиционен“.

В знак на благодарност за посрещането, от името на Община Мездра и кметът Иван Аспарухов, подариха картина на собственика на хотела. Творбата е нарисувана от Ивелина Ивова, по време на петия пленер през 2020 г.