© uspelite.bg

Броят на книгите расте ежедневно и само за месец са събрани над 5 000 тома книги. Количеството варира от 20-тина книги до 16 чувала накуп. Книгите събира от апартаменти, къщи и паркинги на супермаркети, като колегите му имат заслуга към общото количество, което се е побрало с доста усилия в един бус и един пикап. Общото тегло на доставеното е над 4 т.

По ирония на съдбата, в сградата на читалището да има офис на земеделска фирма, от която е тръгнал огъня, и само за часове е изгоряло културно наследство на няколко поколения, събирано в рамките на около 120 г. Толкова много книги е имало, че пожарът е гасен повече от два дни, а от читалището не е останало почти нищо.

Наред с книгите, Илиян Севдин, приятел на Милен, е дарил безвъзмездно превоза на събраното количество и горивото, за да бъдат транспортирани на разстояние от 180 км от София.

Кампанията е продължила близо месец, а дарението се е случило преди седмица. Още на втория ден след пожара, Милен се свързва с кмета на селото и с директора на читалището - Виолета Маринова, от която разбира, пожарът е унищожил и народните носии на самодейците. А в календара им вече са предвидени редица участия във фолклорни събори и надигравания.

Милен Великов е и коледар и поддръжник на българските традиции, решава с останалите свои приятели коледари от кв. Драгалевци да дарят сумата за 10 носии на читалището в с. Гложене. Ден след това предложение, парите са преведени, а носиите поръчани.

Той е уверен, че може да помогне в още инициативи за пълното възстановяване на читалището. Наред е кампания за заснемане на късометражен филм с бъдещата помощ на фондация „БЪЛГАРИН“, в който да се популяризира трагедията на селото и се съберат средства за възстановяване на читалището, сцената и покрива.


Източник: uspelite.bg