Започналите работа безработни през месец януари са 988, уточняват от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Работа чрез бюрата по труда са намерили и 19 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През януари най-голям е делът на започналите работа в сектора на държавното управление – 22.5%, следват тези в преработващата промишленост – 13.1%, търговията – 10.3%, хуманното здравеопазване и социалната работа – 9.3%, строителството – 4.5%, хотелиерството и ресторантьорството – 4.3% и други.

На базата на преброяването на Националния статистически институт (НСИ) на икономически активното население от 2011 г., което Агенцията по заетостта ползва до момента за целите на своята статистика, равнището на регистрираната безработица в трите области – Видин, Враца и Монтана през януари е 9.6%. Така в динамиката на годишна база се наблюдава спад, който за този януари е 0.6 пункта. Данните на НСИ от новото преброяване на икономически активното население от 2021 г. внасят изменение в равнището на регистрираната безработица. Така за месец януари то се променя с 2.6 процентни пункта – до 12.2%.

Общо 812 са заявените работни места в бюрата по труда в трите области през януари на първичния пазар на труда. Най-много са тези в държавното управление (29.9%), следват преработващата промишленост (27.5%), образованието и хуманното здравеопазване и социалната работа (8.1%), търговията (7.3%) и транспорта (4.8%). Най-търсените професии през месеца са: шивачи и гладачи; монтажници; продавач–консултанти; медицински сестри, лекари и други, съобщават от Регионалната служба по заетостта (РСЗ) в Монтана. 173 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца. От тях 11 са наети по програми и мерки за заетост и 162 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. През януари три безработни лица са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професионална квалификация, допълват от РСЗ - Монтана.