© Община Мездра

Та нещо подобно се случва и днес. Кореняците мездрене продължават да недоумяват: кому бе нужна подмяната на изконния празник на града - 6 май (Гергьовден), с въвеждането на нов, който няма нищо общо с града ни.

Събков обаче не спира да се хвали с "богатия духовен живот" на града и общината. Как само през последните години традиционните празници на културата "Мездра-май" били се превърнали в "еманация на духовността" с... кулинарно-музикалния фестивал "Табиет". А то: сред дима на скара-бира, над площад "България" се носеха кръшни балкански ритми, изпети от знайни и незнайни изпълнители и застаряващи сръбски поп фолк "звезди".

Поредната веселба, спретната на 17 септември, в деня на св. мчци Вяра, Надежда и Любов и майка им София, също беше белязана от излишно разточителство. Или много ни се е замогнала общината, или сляпо следваме Ювеналовата сентенция. А това, естествено, се измерва с... финикийски знаци.


Та ето и конкретните суми, пръснати за своеобразния "пир по време на чума" за кеф на шепата зрители, дошли да се "пооплакнат" след честите спирания на водата в града:

Веселин Маринов пя срещу 5 000 лева, гласовитите певици от Квартет "Славей" извисиха гласове срещу 3 000 лева, а рентъл компанията "Силвия Мюзик" на инж. Милчо Кацаров си тръгна с 1 200 лева за техническото обезпечаване на концерта - озвучаване и осветление.

Не мина и без традиционната помпозна заря, осъществена от столичната фирма "Виктория" ЕООД за "скромните" минимум 2-3 хиляди лева.

Същият ден градоначалникът "почерпи" членовете на общинската организация на Съюза на инвалидите в България (СИБ). По случай именния ден на дружество "Надежда", в ресторант "Родина" беше спретнат банкет за хората с увреждания, който струва на местната хазна около 1000 лева.

Като прибавим и разходите за логистиката на концерта, сметката набъбва на над 15 бона.

За съжаление, повече от 120 години след появата на знаменитата творба на Алеко Константинов, изборите у нас продължават да се правят все така - по байганьовски...