Наред с известния вече Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа", неговите наследници, коравите балканджии, продължават да милеят и оживяват този прекрасен кът от Стара планина. В Деня на св. Петка Търновска те се сдобиха с нова придобивка - красива беседка и оформен кът за отдих в началото на селото. Планинците са уверени, че само така могат да привличат все повече гости и туристи.

Новото съоръжение е изградено в рамките на изпълнения от Кметство Очин дол проект "Изграждане на кът за отдих и оформяне на околните пространства в с. Очин дол", финансиран по Програма "Малки местни инициативи - Мездра 2019". Инициативата е на местното Кметство, съвместно с Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан“ и Община Мездра. Той включва облагородяване на пространството и е финансирани със средства до 5 хил. лв.

Празничен водосвет отслужи отец Тома Ангелов, който освети къта за отдих, благослови миряните и родолюбивото начинание за облагородяването и възраждането на здравия балканджийски дух, устоял във времена на изпитания и несгоди.

Яна Нинова преряза лентата на новата придобивка и пожела успешно сътрудничество. След официалното откриване на новия кът за отдих бе даден курбан на оброка, посветен на Св. Петка до Младежки еколагер.

Старши горският инспектор инж. Мирослав Йошовски заяви, че с тази придобивка в региона туристопотокът ще бъде увеличен и ще превърне Очин дол в още по-притегателна дестинация за любителите на природата.

Отец Тома освети и празничния курбан с пожелание да не секва българското и несломимия дух на очиндолци.

Накрая всички седнаха на общата трапеза да опитат вкусната курбан-чорба, приготвена от майстор-готвача Снежана Петрова, след което на мегдана се извиха кръшни български хора.

За празничното настроение на миряните се погрижиха танцьорите от Средношколски танцов ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов и народната певица Елена Катранкьовска.

Гости на двойния празника бяха също Мирослав Захариев, Иван Аспарухов и представителите на Природен парк "Врачански Балкан“.