Наред с известния вече комплекс „Дядо Йоцо“, неговите наследници, жилавите балканджии, продължават да милеят и оживяват този прекрасен кът от Стара планина. Днес те се сдобиха с нова придобивка, кът за отдих и атрактивна ограда около изградения вече еколагер в селото. Планинците са уверени, че чрез тях ще привличат все повече гости и туристи.

Новите съоръжения са изградени в рамките на изпълнените от Кметство Очин дол два проекта - "Изграждане на кът за отдих и оформяне на околните пространства в с. Очин дол“, финансиран по Програма "Малки местни инициативи Мездра 2017", и "Дейности по благоустрояване и изграждане на ограда в с. Очин дол" по проект от Националната кампания "За чиста околна среда 20017”. Инициативата е на местното Кметство, съвместно с Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан“.

Двата проекта са одобрени за финансиране в обявения от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) конкурс на тема "Обичам природата - и аз участвам" в рамките на Националната кампания "За чиста околна среда 2017".

Проектът "Изграждане на кът за отдих и оформяне на околните пространства в с. Очин дол“ е финансиран по Програма "Малки местни инициативи Мездра 2017", и включва изграждане на кът за отдих - беседка, и оформяне на околните пространства до Младежкия еколагер в селото.

Проектът "Дейности по благоустрояване и изграждане на ограда в с. Очин дол" е част от Националната кампания "За чиста околна среда 20017”. в Очин дол. Разработен е съвместно с Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Той включва облагородяване на пространството и изграждане на ограда около спортното съоръжение. Двата проекта са финансирани със средства до 10 хил. лв.

Специални гости на празника бяха председателят на Общинския съвет Яна Нинова, секретарят на общината Севдалина Джамбазка, директорът на Природен парк "Врачански Балкан“ инж. Николай Ненчев, дългогодишният кмет на Мездра Иван Аспарухов, по чиято инициатива преди години започна възраждането на този район, общинските съветници д-р Митка Лечева, Гергана Петрова, Огнян Петров, Наталия Христова и Данаил Димитров.

Празникът бе открит от Яна Нинова, която поздрави гостите и им честити новата придобивка и пожела здраве и неспирен поток от туристи.

Своето задоволство и удовлетворение изказаха и кметът на селото Цветелина Христова и инж. Николай Ненчев. И двамата изразиха увереност, че заедно могат да постигнат много за развитието на туризма в нашия регион, както и че имат готовност за реализирането на нови съвместни проекти.

Празнична Света литургия отслужи отец Тома Ангелов, който освети къта за отдих, благослови миряните и родолюбивото начинание за облагородяването и възраждането на здравия балканджийски дух, устоял във времена на изпитания и несгоди. Отец Тома освети и празничния курбана с пожелание да не секва българското и несломимия дух на очиндолци.

Яна Нинова и кметът Цветелина Христова прерязаха лентата на новата придобивка и си пожелаха успешно сътрудничество. След официалното откриване на новия кът за отдих бе даден курбан на оброка, посветен на Св. Петка до Младежки еколагер.