"Областният съвет на БСП - Монтана изразява своето категорично несъгласие с констатациите в Правителствения доклад за състоянието на националната сигурност на България за 2016 г., където българското правителство разглежда Русия като една от основните заплахи за националната ни сигурност. Той бе приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание.

Ние никога няма забравим, че Освобождението на България е благодарение на подвига на руските братя, дошли да се сражават рамо до рамо с българските опълченци за правата вяра, за освобождението на България. Братя освободители - братушки, както ги нарече нашият народ, които проляха своята кръв и над 200 хиляди от тях дадоха живота си за свободата на майка България. Без този подвиг, без братската славянска солидарност нямаше да празнуваме един от най- светлите празници - Съединението на България.

Ние настояваме българската държава да обяви, че с Русия имаме специални, братски отношения. Защото нашите народи имат сходен език, обща азбука, обща православна вяра, обща история, обща борба. Това са битките, които Русия води за нашето освобождение, битката срещу фашизма, когато освобождава нас и Европа от фашизма. Това е безкористната помощ, която Русия даде за възстановяването и изграждането на българската държавност. Да не говорим за периода след 9 септември 1944 г., когато отново с помощта на Съветския съюз България разви модерна индустрия, селско стопанство, наука и култура на световно ниво. А днес, България като член на Европейския съюз и НАТО е най-бедната държава в Европа, без перспектива и бъдеще.

Нека да е ясно - нито Русия, нито Путин са врагове на българския народ. Обикновеният българин е славянин, православен християнин и той няма по-естествен приятел и съюзник от руския човек. Той е негов брат. И тази духовна, цивилизационна близост не може да бъде измерена с пари и интереси", се казва в заключение в декларацията.