"Трябва да поемем разходи за цялостната издръжка на музея – работна заплата, пътни разходи, изложби, реставрация и консервация, научна дейност, поддръжка на много сгради, режийни разходи. Тези пари са недостатъчни, за да има развитие на музея нагоре", категоричен е Борис Хаджийски.

Голяма част от музеите работят с фондохранилища и експозиционни зали, строени и оборудвани преди 20-40 години, когато не е имало интерактивна техника, отбелязва той. По думите му проекти за такива сериозни инвестиции няма.

От следващата година се очаква драстично повишаване на минималната работна заплата. Заплатите на музейните работници трябва да се преориентират, има опасност възнагражденията на специалистите да се сринат до тези на техническия персонал, а това е неприемливо, коментира още Хаджийски.

"Започваме да се борим за драстично увеличение на стандарта на българските музеи и галерии. Вече ни омръзна да сме на принципа да ни се дава на час по лъжичка."

Хаджийски подчерта, че когато става дума за изключително важна кауза – опазването на културно-историческото наследство, не могат да се задоволяват "с жълти стотинки".

"Затова ще настояваме, няма да се молим – ще искаме 50% увеличение. Ние сме доста търпеливи. Тези хора в един момент ще се вдигнат. Не бива така, не може така. Опазването на културно-историческото наследство на нацията е първостепенна задача. Това е националната идентичност, това дори е суверенитет.”, смята още той.


Източник: novini.bg