Със Закона за изменение и допълнение на Семейния кодекс (СК) са вменени ангажименти на Министерството на труда и социалната политика да създава, води и поддържа Национална електронна информационна система за пълно осиновяване (част от която е и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване).

Основната цел на проекта на Наредба за реда за вписването, воденето, съхраняването, поддържането и функционирането на Националната електронна информационна система за пълно осиновяване е да уреди всички въпроси, за които има законова делегация в Семейния кодекс след последните промени в кодекса.

Ще бъдат уредени редът за вписване, водене, съхраняване, поддържане и функциониране на Националната електронна информационна система за пълно осиновяване, както и нивото на достъп до данните в нея; редът за кандидатстване чрез Електронната платформа за кандидатстване за
осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване, което е неразделна част от Националната електронна информационна система за пълно осиновяване; условията и редът за извършване на социалното проучване за годността на лицето да осинови дете по чл. 86, ал. 2 от СК; извършване на служебни проверки от значение за процеса на осиновяване; провеждане на обучения на хората, които желаят да осиновят дете при условията на пълно осиновяване; оказване на подкрепа чрез социални услуги на желаещите да осиновят дете при условията на пълно осиновяване; предоставяне на информация и съдействие; издаване, подновяване и отнемане на разрешението за вписване в информационната система.

Уредено е и предприемането на мерки за осиновяване на дете в случаите, в които в информационната система няма вписани подходящи осиновяващи, Съветът по осиновяване не може да определи подходящи осиновяващи от вписаните лица или определените осиновяващи са отказали да осиновят дете със здравословен проблем, специални нужди или на по-висока възраст.

Информационната система по чл. 83, ал. 1 от Семейния кодекс съдържа данни за децата, които може да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване; лицата, които желаят да осиновят дете при условията на пълно осиновяване, изразените предпочитания на лицата, които желаят да осиновят дете при условията на пълно осиновяване; всички етапи от процедурите, свързани с осиновяването; всички обстоятелства от значение за осиновяването.

Според приетите от парламента законодателни промени Националната електронна информационна система за пълно осиновяване и Електронната платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при условията на пълно осиновяване трябва да бъдат създадени до 1 януари 2025 г.