С новите разпоредби се въвежда методика, по която ще бъде извършвана оценка на кандидатите за приемно семейство. Тя ще бъде утвърждавана от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане и съгласувана с председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Предвижда се преди настаняване на дете в приемно семейство компетентната дирекция „Социално подпомагане“ да прави оценка на неговите потребности, която ще се актуализира периодично. Въз основа на нея се разработва и план за грижи.

С промените се усъвършенстват процесите за набиране, оценяване и обучение на кандидати за приемни семейства. Регламентира се възможност за сключване на споразумения между общините от областта с цел планиране, управление и предоставяне на дейностите в подкрепа на приемната грижа на областно ниво.

Допълват се условията и обстоятелствата за заличаване на утвърдени приемни семейства от регистъра, свързани с качеството на предоставяната грижа. Промените предвиждат и подобряване на механизмите за наблюдение и контрол на приемната грижа. В съответствие със законодателството се регламентира и начинът за осигуряване на заместваща грижа от приемно семейство.