Едни от специалните гости и безспорно една от атракциите на фолклорния фестивал "Белокаменица 2017" в мездренското село Царевец, бяха представителите на Мотоклуб "Велика България" и на Национално движение "Хан Кубрат“. Присъствието им бе необичайно, но и неслучайно. Любителите на мощните машини бяха избрали този ден, за да връчат нашивките за членство на нови членове. Именно тук, пред единствения в България войнишки паметник, изработен от традиционния за селото и региона бял врачански камък, изобразяващ войник в цял ръст в атака. Другата малкоизвестна история на този паметник е, че върху камъка е изобразена картата на Обединена България под зоркия поглед на каменния лъв.

Непосредствено преди началото на фестивалната надпревара рокерите се включиха в инициативата "Да посадим дърво“ и засадиха дъбова фиданка пред войнишкия паметник. След това направиха атрактивна почетна обиколка на селото с мощните машини.

Особен интерес сред гостите и младите хора от селото предизвика церемонията по връчване на специалните нашивки - отличителния знак на Мотоклуб "Велика България", на новите членове точно пред картата на Велика България и каменния лъв.

След ритуала участниците в групата се сляха с останалите гости, но не пропуснаха да разкажат на любопитните малчугани за себе си и за мощните си мотори.