© Министерство на образованието и науката

Това стана ясно от думите на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на среща, организирана от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ.

„Колкото повече средства има за висше образование в тази икономическа ситуация ще е добре. Защото изоставаме не само във възнагражденията, но и в оборудване и осигуряване на научно-изследователската дейност. И това се забелязва и ще бъде още по-видимо, когато се развият програмите за STEM центровете в училищата. Ще се получи така, че някои от нашите студенти ще са учили в много добра среда в училище и отивайки в университетите ще видят, че нещата са някак изостанали, овехтели“, заяви министърът.

Проф. Пенов подчерта, че е редно да продължи политиката за поддържане на качеството в университетите. По думите му насърчителните мерки са дали резултат. „Когато осигурим някакъв ръст на базовия норматив ще можем да мислим за известна корекция на коефициентите за различните професионални направления, но без да вредим на другите и да има баланс между интересите на всички“, каза проф. Пенов.

По време на срещата бе отбелязано, че засега няма окончателен проект на бюджета и няма яснота кои предложения на МОН ще залегнат в него.