Изявата се проведе в автентичната обстановка на етнографската зала в комплекса. Наред с автентичните експонати, младите актьори пресъздадоха и една съвсем автентична битова картина между снаха и свекърва, с което развеселиха присъстващите.

Малките ученици бяха подготвили стихове, посветени на бабата, а момичетата бяха донесли кукли, които после повиха като бебета.

Идеята е на второкласниците от II "б" клас в Основно училище "Христо Ботев" с класен ръководител Христинка Иванова, а съорганизатори на събитието бяха Община Мездра и Археологически комплекс "Калето".

Краеведът Милка Пухалска разказа за традициите на Бабинден и поясни символиката на белите пелени и повоя. Тя показа на малките люлката - цедилото, в която майките са носели бебетата.

Цялостната програма е част от инициативата „Български народни традиции и занаяти“ за възраждане на родовата памет. Извънкласната работа, прераснала в съвместен проект „Приятели на АК „Калето““, включва различни практики от традициите и бита на българите и ще има ежемесечни изяви.

Главният експерт „Култура и художествена галерия“ в Общината Светла Дамяновска разказа за багрянородните деца, „родени в пурпур“ през управлението на баща си, което по рождение им дава законни права на престолонаследници. Те са повивани в атлазена червена пелена.

Учениците от ПГ „Алеко Константинов“ показаха, че освен добри актьори, са и добри кулинари. Те бяха подготвили празнична трапеза от печено пиле, питка, сладка и солена баница, защото празник без софра, наздравица и вито хоро, не е празник.