Навръх Гергьовден стартира активният сезон на открито за най-добрите атлети в света. Това ще стане в катарската столица Доха, където ще се състои първият турнир от най-голямата комерсиална лекоатлетическа верига - Диамантената лига.

Сред участниците в престижната спортна проява ще бъде европейският шампион за младежи Митко Ценов, състезател на СК Атлет - Мездра. 22-годишният възпитаник на треньора Йоло Николов ще стартира в своята коронна дисциплина 3000 м стипълчейз, в която е национален рекордьор за мъже с постижение 8 мин., 20 секунди и 87 стотни.

Съперници на Митко в препятственото бягане в Доха ще бъдат 11 кенийци, както и представители на Бахрейн, Джибути, Мароко и Судан. Сред тях са олимпийският и световен шампион Езекиел Кембой от Кения и неговите сънародници Джейръс Биреч и Пол Коеч, които имат лични постижения под 8 минути.

Това ще бъде второто участие на шесткратния Спортист №1 на Мездра в турнир от Diamond League. Той дебютира в лигата миналото лято на турнира в Стокхолм, където пробяга 3000 м с пр. за 8 мин., 21 сек. и 89 стотни, което е второ най-добро постижение в неговата кариера.

Стартът в дисциплината 3000 м стипълчейз в Доха е в петък (6 май) в 20.50 часа българско време - бягането може да гледате на живо в интернет на http://sportmedia.tv

Източник: http://bgathletic.com/