Най-старото училище в Мездра – ОУ „Христо Ботев”, ще посрещне своите възпитаници с напълно променен и обновен интериор. Директорът Иван Иванчев каза, че училището е обезпечено с високо квалифицирани педагогически специалисти, а уникалната промяна в интериора е резултат от проект на неправителствена организация и труда на-вече на самите учители и помощ от родители.

Относно храненето на учениците Иванчев поясни, че за училищната столова са закупени нови столове и се очаква да пристигнат и нови маси, за да бъде по-уютно и приятно за децата.

Предстои и реализирането на проекта за обновяване на спортната площадка в двора на училището. Иван Иванчев заяви, че през изминалата седмица е подписан договора с избраната фирма изпълнител, и се очаква само финансирането от МОН. Спортната площадка е с площ 995 кв.м. и ще бъде изградена в рамките на учебната година.

В ПГ „Алеко Константинов” също кипи трескава подготовка. Ремонтирани и обновени са 5 стаи, предстои изграждането и на „Умна кухня”, в която ще могат да провеждат пълноценно учебната си практика. "Училището вече разполага с три интерактивни дъски, ще бъдат монтирани още 3", каза директорът инж. Христинка Минова. Тя допълни, че училището изцяло е обезпечено и от педагогическите специалисти. За предстоящия отоплителен сезон, освен газово отопление, в гимназията има и алтернативен източник – всички стаи са климатизирани.

За пръв път тази година са осигурени безплатни учебници за учениците от I до XII кла по общообразователните предмети. Няма обаче такива за профилираната и професионалната подготовка в XI и XII клас. Във връзка с това, инж. Минова поясни, че училищната библиотека разполага с необходимия брой учебници и странична литература, която учениците ползват при подготовката си.

Доказателство за това е и успешната реализация на възпитаниците на ПГ „Алеко Константинов”, които вече години наред провеждат своята професионална подготовка в реална работна среда в големи 4 и 5 – звездни хотелски вериги в София, Правец и Златни пясъци. По този повод директорът на гимназията инж. Минова сподели, че след приключване на практиката, учениците се връщат коренно променени. Самите те са по-усмихнати, по-уверени, по-отговорни и с повишено самочувствие.

Другата Професионална гимназия в града – „Васил Левски”, също е напълно готова да посрещне своите възпитаници. Ремонтирани и обновени са още две класни стаи. Директорът Мирослав Павлов с удоволствие сподели, че от тази учебна година вече има петима нови учители, с което осигуряването на квалифицирани педагогически специалисти е успешно приключило. Павлов изрази притеснение от това, че няма учебници по специалните предмети. Такива, които биха могли да се използват, са поръчани и доставени в училището. За други специалности учителите по професионална подготовка ползват и по-стари издания, които адаптират към учебната програма на МОН.

Въпреки трудностите, Павлов подчерта, че след въвеждането на дуалната форма на обучение, двете професионални мездренски гимназии продължават успешно да я прилагат.

От тази година Регионалното управление на образованието – Враца въвежда нов метод за споделяне на добър педагогически опит, предлагайки седем мрежи, в които училищата са разпределени по сходни показатели на съществуване и обхват на ученици. Целта е обмяна на опит и добри практики от успешни училища към такива с неудовлетворителни резултати.

За ръководител на мрежата „Ролята на образователната среда за повишаване на ангажираността на учениците и за постигане на образователен напредък, изграждане на училищен екип“ е избрана именно мездренската Професионална гимназия „Васил Левски”, което е и признание, и голяма отговорност за екипа.