От 10:30 ч. е организирано състезание по майсторско управление на велосипед за ученици от I до VIII клас по повод Европейския ден без автомобили (European Car Free Day).

Ще се проведе и томбола с награди за всички, които са участвали в състезанието.

Традиционният велопоход, който се провежда от Мездра до село Долна Кремена и обратно няма да се проведе поради натоварения трафик по трасето и невъзможността да бъде ограничено движението.

Към обяд, в 12:52 ч., любителите на ретро влакове ще имат възможност да посрещнат на жп гара Мездра специалния влак от София, теглен от парен локомотив. Атрактивното пътуване е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ и Национален съюз „Единение“, по повод годишнината от обявяване на българската независимост.

Към състава на атракционния влак ще бъдат включени четири пътнически седящи вагона и един вагон салонен тип от „Корона експрес“, който в миналото е бил предназначен за официалните пътувания на Цар Борис III и неговото семейство.

По време на престоя на влака на гара Мездра желаещите ще имат възможност да разгледат царския вагон. Композицията ще замине от гара Мездра в 14:07 часа, а на връщане ще спре отново на гара Мездра в 16:47 часа.