С тържествен ритуал и празнична програма на площад „България“ Мездра отбеляза 116-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България - 22 септември.

На този ден през1908 г., в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този исторически акт са отхвърлени несправедливите ограничения, наложени от Берлинския договор и независима България отваря нова страница в историческото си развитие и една от най-старите държави в Европа, обявява своята независимост и заема своето място сред суверенните европейски държави.

Началникът на отдел "Култура, спорт и туризъм"- община Мездра Седефка Петкова припомни историческото значение на този ден.

Честването на празника започна с химна на Република България „Мила Родино“ и издигане на националния флаг и знамената на Европейския съюз и Община Мездра.

Слово за този най-значим за България ден поднесе кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

Празничната програма по случай Деня на независимостта продължи с изпълненията на Вокална група при ОУ „ Хр. Ботев“ с ръководител Анета Петкова, които представиха песните „Моята България“, „ Де е България“ и „Радецки“, а талантливите рецитатори при Школата за художествено слово при НЧ „Просвета 1925“ Ивайло Даков и Виктория Миланова вдъхновено рецитираха емблематичната Вазова творба „Новото гробище над Сливница“ и „Земята ни пъстра книга“ на Венета Райкова.

А Странджанският танц на Ансамбъл „Мездра“ с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов отново спечели овациите на гражданите, дошли да споделят тържествения ден на площад „България“.

Тържественото честване завърши с шествие до паметника на загиналите хиляди знайни и незнайни воини за свободата и независимостта на България и поднасяне на венци в знак на признателност и преклонение пред жертвоготовността и родолюбието им.