© atletikabg.com

В два от турнирите участниците в "А1 атлетика за младежи" ще имат бонус точки, което ги прави ключови за крайното класиране във веригата. Това са Националният шампионат по четирибой на 18 май в София, където състезателите ще стартират в една допълнителна дисциплина - 60 м с пр., и могат да избират между скок дължина и скок височина, както и между 600/800 м и гюле. Финалният турнир, който по традиция носи двоен брой точки, е на 22 септември в столицата.

На заключителното състезание ще бъдат наградени генералните победители в индивидуалното класиране при момичетата и момчетата, като победител в крайното класиране е участникът, събрал най-много точки от най-силните му пет състезания от веригата.

Инициативата на БФЛА за откриване на талантливи деца чрез Програма "Атлетика за младежи" стартира през 2015 г. с финансовата подкрепа на телекомуникационния оператор "Мтел", който през 2018 г. смени името си на "А1 България". Четири сезона младежи от цялата страна се състезаваха във верига състезания, а по-късно записаха успехи и в по-горните възрастови групи. Някои от участниците вече стигнаха и до националния отбор на България.

Победители в досегашните четири сезона на веригата "А1 атлетика за младежи" станаха: през 2015 г. - Александър Димитров (Дунав - Русе) и Вивиан Кръстева (Рилски атлет - Самоков); през 2016 г. - Кирил Петков (Пранджева - Пловдив) и Мила Димитрова (Тракия 96 - Пловдив), през 2017 г. - Румен Руменов (Мизия) и Изабел Крамарска (Рилски атлет - Самоков); през 2018 г. - Лъчезар Вълчев (Лудогорец - Разград) и Вержиния Костадинова (Добруджа - Добрич).

Календар на турнирите от "А1 атлетика за младежи" през 2019 г.:

20 април - Шабла, градски стадион;

23 април - София, Национален стадион "Васил Левски";

4 май - София, Национален стадион "Васил Левски";

6 май - Хисаря, градски стадион "Крепост";

10 май - Мездра - атлетическа писта в СУ "Иван Вазов";

18 май - София - Национален шампионат по четирибой, централен стадион на НСА;

2 август - Долна баня, градски стадион;

22 септември - София, централен стадион на НСА - финал.

Регламентът за участие във веригата "А1 атлетика за младежи" може да видите тук.

© atletikabg.com