Кметът на общината Иван Аспарухов даде начало на фестивала, заедно с председателя на сдружение „Авитохол“ - Варнa Жасмин Първанов, който представи участниците и изказа благодарност към всички, които са част от празника и допринасят за неговата реализация.

Представителите на Община Добрословени благодариха на всички групи и индивидуални участници, както и на Община Мездра за подготовката на Фестивала и работата по Програмата за трансгранично сътрудничество.

Организатори на фестивала са Община Мездра, Археологически комплекс „Калето” и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол”. Тази година във форума взеха участие общо 70 групи за исторически възстановки и индивидуални рекреатори от различни краища на България. Те пресъздадоха живота в крепостта „Калето“ през късната античност, ранното и късното средновековие, а най-малкият участник на фестивала бе само на година и четири месеца.

От Северозападна България бяха Сдружение „Багачин“ от село Дреновец, които представиха бита и културата на късноримските федерати на Източната римската империя. Семейство Мариан и Мария Маньовски от град Мездра показаха българите от ранното средновековие 8 – 11 век, а домакините от Археологически комплекс „Калето“ също участваха с въоръжение и облекло на българите от ранното средновековие.

През първия ден бе представено късноантичното, ранносредновековното и късносредновековното облекло, въоръжение и снаряжение, имаше демонстрация на средновековни занаяти и музей на открито, както и представяне на храна и медицина от късносредновековното.

Гостите се насладиха на интересни рецепти за гозби, музика и танци, звън на оръжия и тътен на щитове, сурови воини, щедри боляри, гиздави продавачи и сръчни занаятчии, които преразказваха нашата история в един отминал свят.

Хората имаха възможност да се запознаят с бита, облеклото и въоръжението в нашата история, хронологично представени и обяснени, как са се носели и развивали през вековете. Всяка група бе подготвила демонстрация, която онагледява съответния период. Имаше двубои между въоръжени воини от различните периоди - римляни, готи, византийци и българи от ранното средновековие.

В неделния ден фестивалът продължава с музей на открито, стрелба с лък, занаяти и игри за малки и големи, стрелба с лък и обучение на деца във воински умения, представяне на въоръжението и снаряжението през средновековието - брони и хладни оръжия и много други атракции.

Двудневеният фестивал дава възможност на жителите и гостите на града, да опознаят и научат повече за средновековната бит и култура на България. Всеки може да отиде и да разгледа изложението безплатно, и да стане част от невероятната атмосфера, която е завладяла крепостта.