В словото си кметът на община Мездра, Иван Аспарухов, припомни славната българска история и каза: „Трети март е датата, която ни е дала най-важното – свободата. Както казва дядо Вазов, тази свобода не е дадена даром, тя е след кървави реки и много дадени животи, заради българския дух, който са имали българите, за да може България да бъде свободна.“

Тържествената програма продължи с изпълнението на децата от Центъра за подкрепа и личностно развитие в Мездра, с художествен ръководител Христина Стоянова, които изпълниха оригинален танц под звуците на песента „Боят настана“.

След тях рецитал „Де е България“ изнесе групата за „Художествено слово“ с ръководител Лилия Христова към Центъра за подкрепа и личностно развитие. Музикален поздрав към гостите отправиха уникалните изпълнители от вокална група “Little Wings” с ръководител Тони Яшова, които изпяха песните „Ясен месец“ и „Майчице, България“.

Празничната програма завърши с хореографията на мажоретния състав към ЦПЛР, с ръководител Христина Стоянова. С тържествено шествие гражданите и гостите на Мездра се отправиха към паметника на загиналите за свободата на България "Свети Георги" в централната алея, където поднесоха венци и цветя от името на Община Мездра, на Общинския съвет, на Общинската организация на ВМРО - Мездра, граждани и радетели на българщината.
Гост на празника бе народният представител Красен Кръстев.