Мездра бе номинирана в четири от 16-те категории на конкурса "Годишни награди в туризма 2016”. Най-сериозна бе конкуренцията в категорията "Туристическа атракция/обект", където кандидатите за приза бяха 20. Сред тях бе и Археологически комплекс "Калето". В крайното класиране АК "Калето" - Мездра зае девето място с 1.55% от вота на гласувалите. Отличието спечели Късноантичната и средновековна крепост "Туида" - Сливен с 23.21%.

Също на девета позиция се нареди Фолклорният събор "Де е българското", но в категорията "Духът на България", където номинациите бяха 15. Съборът край Очин дол събра 4,54% от гласовете, а наградата, както вече ви информирахме, заслужи Националният фолклорен събор "Леденика" с 19,62%.

В категорията "Специализиран туризъм" Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра" е осми в конкуренцията на 10 сродни събития. Фестивалът на "Калето' получи 5.64%, а отличието грабна Археологически резерват "Старинен Пловдив" с 26.38%.

На осмо място от 15 номинирани общини се нареди Община Мездра в категорията "Община на 2016 г. за културно-исторически туризъм". Резултатът на Община Мездра - 1.70%, а победител в тази категория е Община Русе с 41.74%.